Het Grote Rif is het grootste rif ter wereld. Het bestaat uit miljoenen kleine polypen, die samen meer als 3000 koraalriffen vormen, in zijn geheel het Great Barrier Reef genoemd. De polypen zelf zijn nauwelijks te zien met het blote oog, maar samen vormen ze het grootste organisme ter wereld, dat zelfs te zien is vanuit de ruimte! Het omstrekt bijna 350 000 km² en is meer als 2000 km lang.
De ontstaansgeschiedenis dateert van miljoenen jaren terug, doch het 'levende rif' wordt geschat op jonger als 10.000 jaar. Daarmee is dit rif het jongste op aarde.
Er leven meer dan 1500 soorten rifvissen die de koralen doen opfleuren met hun oneindige variatie aan kleuren, vormen en groottes. Niemand weet echter precies waarom deze vissen zo kleurrijk zijn.
Zelf heb ik op mijn reis gesnorkeld boven het Grote Rif en driemaal gedoken. Een adembenemende ervaring!! Een prachtige onderwaterwereld dat je niet kan omschrijven. Het was dan ook heel moeilijk om een selectie te maken van foto's (hoewel deze foto's de echte pracht niet zo goed kunnen weergeven). Daarom vind je er een heleboel hieronder :)
anemoonvisjes
Doktersvissen
Plots passeerde er een hele school van deze immense vissen, bultkoppapegaaivissen genoemd. Je mag ze gerust schatten op minstens 1 meter, tot misschien wel anderhalve meter.
Indrukwekkend! Ik werd er even stil van...
Twee kleurrijke papegaaivissen
De Vagebond Koraalvlinder. Hele mooie vissen, maar zeer schichtig en snel! Moeilijk om te fotograferen.
De zwart-wit gestreepte vissen worden rifbaarzen of koraaljuffertjes genoemd.
Deze immense en prachtige vissen ontdekten we onder de koralen. De gestreepte (zesband keizersvissen) mag je toch snel een halve meter schatten. Zo heb je ook een idee van de witte vis. Prachtig!!
Karen als duikster, is eens iets anders :)